Flyg utan flygplats

Snart kommer vi kanske inte behöva flygplatser för att flyga. Man håller just nu nämligen på att ta fram flygplan som lyfter och landar precis som helikoptrar, vilket kommer spara mycket tid för resenärerna.

Vi har tidigare skrivit om att flygplanstillverkningens historia är lång och modellerna har utvecklats mycket med årens gång.

”Flygplan som tar tusentals passagerare och har två våningar är idag självklart en lyxvara men det var en omöjlighet under exempelvis 50-talet när de första planen började monteras ihop till långflygsplan.” Läs mer.

Bara för ett antal decennier sedan var det i princip otänkbart att ha stora passagerarplan, medan det nuförtiden till och med finns flygplan med två våningar. Och utvecklingen fortsätter att ske för varje dag som går. I Expressen kan man läsa att framtidens flygplan inte kommer att behöva startas och landas på flygplatser. De framtida planen kommer nämligen lyfta och landa precis som helikoptrar gör i dag. Man har redan nu tagit fram ett sådant här plan som går under namnet TriFan 600 och planet presenteras nu offentligt för att man ska få investerare intresserade.

Ska användas av affärsresenärer

Planet är planerat för att användas av affärsresande och eftersom man kommer att kunna landa det på en helikopterplatta sparar resenärerna tid på slippa åka till och från flygplatsen. Flygplanet kommer att flyga lika snabbt och högt som vanliga flygplan, vilket innebär att man kan transportera sig lika snabbt som om man skulle åka ett vanligt flygplan. För att det här planet ska bli verklighet måste man få ihop investeringar på 425 miljoner kronor.