Ett flygplan i luften

Automation av flygplanstillverkning

Om man ser till hur historian ser ut kring flygplanskonstruktioner och hur det sett ut så är det helt klart en stor skillnad. Skillnaden från de stora massiva delarna som skulle sättas ihop till ett helt flygplan var helt klart ett stort projekt med ritningar och flera arbetare. Idag kan man lita på att arbetet utförs genom automation och stora maskiner och datorer har tagit plats i den tidigare produktionen.

I stora hangar monterades ett flygplan ihop och kunde ta år beroende på modellen. Var det ett litet plan som endast var till för privata flygningar eller små flygningar så var det fortfarande ett stort jobb och minsta misstaget så innebar det döden. När det kom till de riktiga monster som skulle frakta semesterfirare och andra resenärer från punkt A till punkt B så var det projekt som hela tiden skulle utvecklas och planen växte till jumboplan. Företag som collycomponents.se kan erbjuda flygplanstillverkarna smarta datastyrda lösningar med automation. Det innebär att det behov som finns för stora plåt- och ståldelar monteras ihop till en lägre kostnad och man kan vara säker på att arbetet utförts med stor precision.

Flyghistoria är en hit

Att flygplan har fascinerat den vanliga människan i många år är nog ingen nyhet och med flygmässor världen över får man utlopp för sina största intressen. Där visas allt från de tidigaste flygplanen till de största och maffigaste superjumboplanen. Flygplan som tar tusentals passagerare och har två våningar är idag självklart en lyxvara men det var en omöjlighet under exempelvis 50-talet när de första planen började monteras ihop till långflygsplan. Om man är intresserad av att läsa om hur det ser ut i dagsläget med flygplansbyggen så är det bara att hålla utkik, Boeing 777 har redan lanserats och nu har Lufthansa redan köpt den nya Boeing 777-9. Samtidigt satsar Kina nu också på den nya tekniken runt flygplanen och efter stora framgångar med bland annat höghastighetståg så är det nu dags att gå vidare till flygplatser och plan.