Transport och miljö

Det här med att transportera sig är en fråga som engagerar många, och hur vi väljer att ta oss från punkt A till punkt B kan tyckas vara en ganska trivial fråga, men det finns väldigt mycket som säger att just våra transporter är en av de saker som påverkar miljön allra mest. En av de stora bovarna sägs ju flyget vara, och det är kanske inte så konstigt när man tänker på hur mycket bränsle det går åt för att ta sig någonstans med flyg. Men fortfarande är flyget det mest effektiva sättet att resa långa sträckor på, ingen skulle väl gå med på att ta sig till Thailand via tåg i stället för flyg. Men det finns också flygresor som kanske inte är fullt lika nödvändiga, som inrikesresor inom Sverige. Där finns det nog många som tycker att det känns okej att ta tåg i stället, men många väljer fortfarande flyget eftersom det går fortare och bisarrt nog ofta är billigare. Vad priserna beror på kan man spekulera i, men vi kommer fortsätta åka flyg, tåg och bil så länge vi har ett behov av att ta oss någonstans. Men vad kan vi göra för att få en mer miljövänlig resa?

  • Bil – Se till att din bil har fräscha partikelfilter, det är en bra start. Sen är det så klart bättre med en miljöbil som går på etanol, el eller en kombination av el och bränsle, det gör att du kan åka längre på mindre bränsle. Däcken har också stor betydelse för resans miljövänlighet! Åk inte med dubbdäck om det inte är nödvändigt, det sliter upp partiklar från vägen. Se också till att dina däck är ganska nya och fräscha och att de är välpumpade så du får lågt rullmotstånd. Kika in på Dekk365 om de misstänker att dina däck sjunger på sista versen.
  • Flyg – välj bort om möjligt, och om du ska flyga är det bättre om du väljer ett bolag som har ett aktivt miljöarbete och till exempel klimatkompenserar för alla de mil de flyger. Då kan du känna dig lite mer vid gott mod under resan.
  • Tåg – är att föredra, även om det i Sverige inte alls är säkert att du kommer fram i tid med tanke på alla de störningar som ofta sker i vår järnväg. Men om du har en tidsmarginal är det ett bra val, du gör väldigt litet avtryck i miljön genom att resa med tåg.