med hunden på flygplanet

Att resa med djuren

”Generellt kan man säga att de flesta flygbolag tillåter djur som väger under 6 till 8 kilo som handbagage i kabinen, och tyngre djur får resa i lastutrymmet. Ryanair tar inte emot djur alls, utom ledarhundar, för det måste alla flygbolag göra enligt lag.”

Ja, att resa med djur brukar faktiskt gå alldeles utmärkt. Eftersom ett flygplan dock inte kan ha hur många djur som helst ombord är det dock viktigt att vara ute i god tid med sin bokning för att säkerhetsställa att just den flight du vill boka har plats för ditt eller dina djur.

Små hundar och katter får alltså resa i kabinen tillsammans med resten av passagerarna. Så länge djuret ligger i en godkänd bur hela resan. Buren ska ha rätt utförande och rätt storlek och djuret måste dessutom kunna vända sig om, stå upp och ligga bekvämt i buren. Större djur får istället vistas i flygplanets lastrum. Även där krävs det att man har rätt typ av bur som följer alla regler både vad gäller säkerhet och djurets trivsel. I lastutrymmet där djuren fraktas är både tryck och temperatur detsamma som i kabinen där passagerarna åker. Temperaturen kan man hålla stenkoll på med hjälp av en logger som registrerar temperaturen under hela resans gång för att säkerhetsställa att det varken blir för kallt eller för varmt.

Även små djur som kaniner, marsvin, ormar och så vidare måste vistas nere i lastutrymmet. De enda djur som får resa i passagerarkabinen är katten och hundar som inte väger mer än, oftast, åtta kilo. Eftersom dessa regler skiljer sig lite mellan olika flygbolag är det smart att göra noggrann research inför resan.