Dreamliner, en dröm i luften

Flygplan är och har alltid fascinerat, men för den vanliga svensken är man främst van vid att åka vanliga flygplan. Lyxplan och privatplan kostar en hel del, och är mer till för de med lite mer pengar. En dröm vore att få testa Boeings nya plan: Dreamliner – och nu kan det snart bli verklighet. Dreamliner är en 56,7 meter långt och har 60,2 meter i avstånd mellan vingspetsarna. Det är ett storslaget flygplan – Som till och med president Barack Obama har fått provflyga.

Dubbelt så stora fönster – dubbelt så bra utsikt.

Planet är lyxigt, tyst och bekvämt. Planets fönster är dubbelt så stora som i andra plan och självklart blir utsikten därefter. När planet lyfter är det tyst – och man märker nästan inte av att man är i luften. Det är också väldigt bekvämt att åka med Dreamliner, med hälften så många säten som ett vanligt plan finns det mycket benutrymme och andra bekvämligheter. I mitt-sektionen finns det inte några stolar, utan istället finns det utrymme för att sträcka på benen. Även bagagehyllorna är mycket rymliga. Planet är också byggt på kompositmaterial som tillsammans med nya motorer gör att planet drar 20 procent mindre bränsle än motsvarande plan, trots att de håller samma hastighet. Det är med andra ord till och med bättre ur en miljövänlig syn.

Norska Norwegian har köpt in sex stycken plan av Boeings nya lyxplan, och de som reser med Fritidsreser vintern 2013/14 kan få möjligheten att vara de första som åker med det. Tanken är att de ska åka till New York och Thailand. Det betyder att 291 personer (så många som planet tar in) kommer kunna ta sig till sin semester på ett bra härligare sätt än tidigare, och genom de stora fönsterna kunna se ner på världen. På så sätt man faktiskt säga att semestern  börjar med resan. Fantastiskt, är nog det ord som passar bäst.