Flygplanets historia

Goff.se handlar om flygplan och resor. Här läser du om allt från nya Boening till semestertips! Vi vill förmedla de bästa tipsen och fakta så du som läsare kan känna dig uppdaterad om senaste nytt på rese- och flygfronten. Vill du komma i kontakt med oss? Tryck på fliken ovanför.

Du når oss på info@goff.se

För snart 110 år sedan, i december 1903, lyckades människan lyfta från marken i en maskin som väger mer än luften. Det var två bröder, vid namn Wilbur och Orville Wright som hade jobbat med detta i många år innan de verkligen lyckades och i och med det skrev världshistoria. De hade tidigare förstört minst tre stycken ”flygplan” under sina experiment och försök att lyfta från marken. I den lilla cykelverkstad där de höll till under flera år plöjde de igenom i princip all litteratur som fanns att hitta om flygning. Eftersom flygning endast hade gjorts genom obemannade modellflyg och glidflygningar tidigare så fanns det dock inte så mycket att gå efter. När de tillslut lyckades att bygga vad som kom att kallas ”The Flyer” så flög Orville 36,5 meter under 12 sekunder och Wilbur lyckades flyga 60 meter senare samma dag. Trots att de inte lyckades flyga varken långt eller länge så hade de lyckats. När de senare kom på hur man dessutom styrde ett flygplan blev det snabbt modernt bland äventyrare och överklassen att använda sig av flygning.

Flygplan bland molnen

Den första långa flygningen

Charles Lindbergh, kallad Lucky Lindy, blev år 1927 den första att göra en ensamflygning över Atlanten och blev på grund av det världskändis och pristagare av Orteig-priset på 25 000 dollar. Han startade i New York och landade 33,5 timmar senare i Paris. Charles hade länge levererat post med flyg i den amerikanska Armén och var på grund av det en utbildad och erfaren flygare. Dock hade varken han eller någon annan tidigare gjort en så lång resa som över Atlanten.

Idag

Idag sker cirka 26 000 flygningar varje dag, över hela världen. Två av de största aktörerna är Boeing och Airbus även om det finns många mindre aktörer också. Det finns nästan oändligt många olika flygbolag i väldigt olika storlekar. Världens största flygbolag är American Airlines som har runt 88 miljoner passagerare varje år.